zondag 28 februari 2010

Connected Lines

Eigenlijk was het de bedoeling om iets anders te maken. Het is ontstaan door toeval. Doordat ik deze week een proefje maakte, naar een methode van Lisa Call. Ik wilde het nog een keer maken met meer strakkere lijnen. Hiervoor gebruikte ik een discharge / shibori stofje die ikzelf gemaakt heb. Zwarte baantjes moesten ertussen komen, tijdens het quilten kwam ik erachter dat het wel erg sober werd. Dus quiltte ik er wat rode vlakken tussen. Dat ging er beter uitzien, en terwijl ik het van afstand bekeek, bedacht ik ineens het lijken wel VERBONDEN LIJNEN. Dat past precies bij ons thema: VERBONDENHEID. Het heeft zelfs een Kesa - achtige uitstraling gekregen. En zo gaf ik het quiltje de naam Connected Lines.

vrijdag 26 februari 2010

Dit thema nodigde uit tot vrij associëren: mijn reeks: ring-vlecht-knoop-slinger-(spoor)rails-staalconstructies-houtverbindingen-naden-rits-telefoonsnoer. Uiteindelijk heb ik 2 quiltjes gemaakt en deze uitgekozen omdat die favoriet was voor de "mannen" in mijn gezin.

vrijdag 12 februari 2010

Solo Exhibition



Een lid van onze Artfor12- internet-quiltgroep, Hilde van Schaardenburg heeft haar eerste grote solo tentoonstelling, tijdens de Patchwork & Quiltdagen, in Rijswijk, 12-13-14 februari 2010. Circa 45 werken zijn er van Hilde te zien en 's middags geeft ze een lezing met dia's.
Hilde is pas in 2002 begonnen met quilten, toen ze een quilttentoonstelling zag, dat haar zo inspireerde dat ze dit ook wilde gaan doen. In het begin alleen traditioneel, maar Hilde wilde meer uitdaging. Ze komt uit een familie waar kunst hoog in het vaandel staat, Hilde ziet zichzelf ook als een textielkunstenares. Door weer teken en schilderlessen te volgen in het Globe Centrum voor Kunst en Cultuur in Hilversum, weet ze hoe ze de verhoudingen en details op papier moet zetten. Dit vertaalt ze weer door het op textiel over te brengen. Vaak gaat er een hele studie aan vooraf, voor ze tot een ontwerp komt. Haar favoriete technieken zijn schilderen op textiel "Pointillisme"is er o.a. één van, appliqué, borduren en quilten met de vrije hand op de naaimachine. Ze is heel erg bedreven in haar werk, eigenlijk is Hilde er 24 uur per dag mee bezig. Wat begon als hobby is uitgegroeid tot volwaardig werk. Ze heeft van verschillende bekende quilters les gehad, maar het dak ging eraf toen ze de cursus Quilten Speciaal volgde. Inmiddels zijn haar quilts nationaal en internationaal bekroond. Het toeval wil dat haar quilt "Nigeria", ook tijdens deze dagen te zien is. Bij een andere expositie, die ook deze dagen word gehouden. Deze quilt is inmiddels opgenomen in de collectie van het European Patchwork Meeting, Ste Marie-aux-Mines, Frankrijk. Voor deze quilt werd ze bekroond met twee prijzen Grand Prix du Carrefour & Prix Aurifil. Ik denk dat we in de toekomst nog veel over Hilde zullen horen. Neem gerust een kijkje op haar website www.hildevanschaardenburg.nl
Op de tweede foto zijn de quiltjes te zien die Hilde gemaakt heeft voor de Artfor12-internet-quiltgroep.
P.S. Sommige zinnen zijn overgenomen uit het interview die Hilde gaf voor het Quiltersgilde.

zaterdag 6 februari 2010

Verbonden experimenten

Ik ben al weken aan het nadenken over het thema. Het idee in mijn hoofd is intussen wel ontstaan, maar hoe ik het moet maken, daar ben ik nog niet uit. Ik ben wel aan het expirmenteren geweest met allerlei draadjes en welke kleur deze draadjes dan zouden moeten krijgen. Hieronder een paar ongeverfde experimentjes.


En daarna geverfd, allemaal in hetzelfde verfbad, maar toch heel anders.

In de bovenste zitten ook wollen draadjes, en die zijn bijna helemaal wit gebleven

Maar deze worden het toch niet. Ik denk dat ik weet hoe het nu wel moet.