woensdag 18 februari 2009

Hokusai

The Great Wave


Choshi Shimosa Province

dinsdag 17 februari 2009

Woelige Baren



Bij het thema water wilde ik graag met zijde aan de slag. Via Corry heb ik een sjaal uit Canada gekregen. Deze sjaal heb ik in stukken geknipt en bewerkt met verf. Helaas waren na het wassen alle 5 stukken ongeveer hetzelfde. Niets was er meer over van de structuur en patronen die ik had aangebracht. Blijft toch moeilijk dat verven....

Verder wilde ik iets met The Great Wave van Hokusai (Japanse kunstenaar 1760 - 1849). Helaas kan ik de foto niet downloaden naar dit blog. Via Google kan je het schilderij wel bekijken. Ik heb het schilderij uitgeprint en opgehangen, telkens keek ik erna, maar ik kon maar niet bedenken hoe dit schilderij om kon zetten in stof. In een boek las ik de opmerking. Als het niet lukt bedenk dan hoe het eenvoudiger kan. De uiteindelijke oplossing is een ander schilderij van de Japanse kunstenaar Hokusai geworden. Choshi Shimosa Province is de titel van het schilderij welke ik als uitgangspunt voor mijn quilt heb genomen.

De quilt bestaat uit 2 delen; de golven zijn van een vlies van schapenvacht en behangplaksel gemaakt. Het quilten met de machine was nog een behoorlijk aantal uur werk!



zondag 15 februari 2009

water

Soms duurt het weken voor ik een duidelijk idee heb voor een opgegeven thema. deze keer lukte het inens. Ik ben begonnen met wat associatie-oefeningen, daarna wat in mijn lapjes snuffelen. Op het moment dat ik deze (niet-door-mij) handgeverfde lap vond sloot daar mijn associatie goed op aan: Water-zee-zand-strand-golven-beweging.Binnen een paar uur was het af.

maandag 9 februari 2009

Reflection

Kort geleden ontdekte ik in het “Patchwork und Quiltjournal” Nummer 102 Januar/Februar 2009 http://www.quiltjournal.com/ een voor mij heel nieuwe techniek om met textiel om te gaan: “Stoffe crashen – ganz einfach”.
Voor het thema water vind ik het een heel goede manier, om een wateroppervlak met lichtinval op textiel over te brengen.

1. Ik schilderde op een heel dunne zijde (pongé 5) met Dupon zijdeverf. De zijde werd daarna met stoom gefixeerd.2. Op dit stuk zijde kwamen 2 lagen Vliesofix en daarboven 1 laag Soluvlies, allemaal 45x45cm.
Over deze 4 lagen heb ik in golvende bewegingen gequilt.3. Dan werd het heel spannend! Met een heel heet strijkijzer en veel stoom “zweefde” ik eroverheen en dan gebeurde het, de stof ging krimpen tot 30x30cm. Dat was het dan – CRASHEN - , wat was dat een belevenis!4. Het gecrashte stukje stof werd in lauwwarm water gespoeld, om het Soluvlies te verwijderen.
5. Om de Vliesofix aan de achterkant te beschermen, heb ik dun strijkkatoen erop gestreken.
6. Over alles nog een keer gequilt.
7. En dan tot slot met Stewart Gill verf en Marabu Glitter-Liner de schittering op het water geschilderd.

zondag 8 februari 2009

De kleur van water

Ik had eerst een ander idee voor het thema 'Water'. Terwijl ik bezig was om een stof uit te zoeken voor het water en de stapel om me heen steeds groter werd, bedacht ik me dat water niet in één kleur te vangen is.
Wij zeilen veel en elke keer valt het me weer op hoe het water wisselt van kleur. Als het zonnig is, is het water blauwachtig. Maar als er donkere onweerswolken hangen, dan is het water meer lichtgrijsgroenig en is het lichter dan de lucht. Als er blauwalg heerst, dan stinkt het verschrikkelijk, maar is het water prachtig groen. We waren eens in Noorwegen en daar was een rivier die echt turquoise was. Een prachtig gezicht!
En zo kwam ik op het idee om alle verschillende kleuren van water te verzamelen en op een lap te stikken.


Het is een simpel idee en het quiltje straalt een soort rust uit. Precies de rust die ik ook op het water ervaar. Het mooiste moment van zeilen is als we de haven zijn uitgevaren, de zeilen hebben gehezen en dan de motor uitzetten. Dat is altijd een magisch moment.
Het rustigste moment dat we hebben beleefd was afgelopen zomer. We zeilden van Lemmer naar Enkhuizen en midden op het IJsselmeer was de wind helemaal weg. Windkracht 0 stond er op de teller, het aantal knopen was ook 0 en het was volkomen stil.

vrijdag 6 februari 2009

wat water achterliet






Zodra ik een thema hoor gaan mijn hersens op volle toeren werken. Eerst ben ik dan heel enthousiast, als ik niet snel een goed idee krijg tempert dat enthousiasme enigzins.



Dan komt, soms gewoon bij toeval, iets moois naar boven. In het geval van water was het een lap die ik met breakdown printing had bewerkt, ik kreeg er een waterig gevoel bij.
Sinds een paar maanden vorm ik met nog drie vrouwen een werkgroepje, we proberen vooral praktisch bezig te zijn. Breakdown printing is een van de dingen die we gezamelijk hebben aangepakt en het is leuk.




Dit is er dus een voorbeeld van: een zelfgeverfde lap met breakdown printing bewerkt, daarna gestempeld en rubbings met paintsticks, eenvoudig in rechte lijnen doorgestikt.


Het restant van de lap heb ik versneden tot kaarten en ATC's voor de ruil met als thema seizoenen bij Around the world in 20 quilts, een soortgelijke groep als deze.





dinsdag 3 februari 2009

12 x Portret

Het resultaat van het thema 'Portret'.

Klik op de foto voor een grotere afbeelding
Helaas is het Noor niet gelukt een portret op te leveren. Daarom heb ik het achterkantje van de quilt van Wilma erbij gedaan. Hebben we toch 12 plaatjes.